За Боуен терапията ще разкажа под формата на въпрос-отговор,тъй като често пациентите ми се обаждат за да задават допълнителни въпроси.Ще намерите необходимата информация по този начин възможно най-бързо .
1.Какво представлява Боуен терапията?

Боуен терапията е допълваща медицина. Това е методика, която активира собствения ресурс на тялото за регулация. Създадена е в покрайнините на Мелбърн, Австралия от покойния вече Том Боуен през 60-те и 70-те години на миналия век. По официални данни той е лекувал по около 13 000 пациенти на година. След неговата смърт един от учениците му създава Австралийската академия за Боуен терапия. Тази методика вече е разпространена в над 37 държави по света. Това е холистична терапия, в която ударението се поставя върху потенциалната способност на тялото само да се привежда в равновесие. Както ти не приличаш на никого другиго в света, така и състоянието на здравето ти е единствено и само твоя реалност. Има един единствен лекар, знаещ и разбиращ какво причинява болестното неравновесие в тялото ти: Лекарят вътре в теб! Прилагането на специфичните и нежни движения Боуен, на точно определени места по тялото, провокират Вътрешния Лекар, който поема управлението за да започне процес на самолечение!

Боуен терапия

Боуен® внася една от най-задълбочените терапевтични концепции в света днес. Тя се основава на теорията, че щом веднъж се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на неговото равновесие и хармония, посредством присъщата му вътрешна способност да се справя само с всеки проблем, било то на физическо или психическо ниво.
Техниката е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Тя въздейства не само чрез нервната система, но и чрез лимфната и кръвоносната системи. Известна е с ефективността си при проблеми с вътрешните органи, както и с намаляне на времето за възстановяване.
Техниката е напълно нова концепция за благоприятно въздействие върху тялото. Тя нито произлиза, нито прилича на която и да е друга терапевтична модалност:
• Ставите обикновено се самонаместват – без да имаме манипулации на ставите и костите, както в хиропрактиката.
• Мускулните напрежения и разтежения се облекчават и се възстановява нормалния лимфен поток – без мускулите да се стискат и масажират.
• Меридианите показват моментално подобрение – без методиката да е базирана на меридианите и да включва акупунктура или акупресура.
• Наблюдава се дълбока психическа релаксация и балансиране на вегетативните функции на тялото.
• Почти всеки споделя приятно, релаксиращо усещане и дълбоко чувство за комфорт и лекота.

Боуен® среща одобрението и на традиционната, и на алтернативната, и на съпътстващата медицина навсякъде по света, като връх на грижите за човешкото здраве!
Ако търсите начини как да помагате на хората да преодоляват болката и страданието, то непременно се запознайте с Боуен®!

2.Какви са механизмите на действие ?


Има няколко теории за механизма на действие на терапията Боуен®. Една от тях предлага, че „движението“ Боуен стимулира проприорецепторите, представляващи сетивни влакна в края на периферната нервна система. Това подтиква тялото да се преустрои и да се върне към естественото си състояние на здраве. Проприорецепторите осигуряват възприемането на положението и движението на тялото в пространството и са разположени в съединителните тъкани, мускули, сухожилия, ставни връзки и фасции.

 

Един от тях, нонцицепторът играе важна роля за ефективността на лечението. Нонцицепторите са особено чувствителни към вредните, нездравословни влияния, които са или потенциална заплаха за телесната тъкан, или активно ѝ вредят. Те понякога се наричат рецептори на болката, макар че терминът е подвеждащ, тъй като болката се схваща като такава в по-високите нива на мозъка. Нонцицептори се намират в повечето тъкани на тялото, но са преобладаващи във фасцията, една ципа от фиброзна тъкан, която обвива, обгражда и поддържа мускулите, тъканите и другите органи на тялото. Фасцията създава пространство между мускулните групи, отделните мускули и отделните мускулни влакна чак до микроскопско ниво, позволявайки оптимално и здравословно движение на течностите към всички мускули и стави.
Когато тялото получи нараняване, например счупен пръст на крака, нонцицепторите изпращат рефлекторен сигнал, със скорост 70 – 120 м/с по отвеждащите влакна до таламуса, намиращ се в мозъка. Тази информация се обработва от мозъчната кора и по различни нервни влакна се изпраща обратно до травмираното място за да започне оздравителен процес, чрез контракция на мускулите и предизвикване на възпаление в зоната.
Ако болката продължава за дълъг период, фасцията остава свита за да предпази болезнената част от тялото, причинявайки дисфункция или ограничаване на движението на заобикалящата тъкан. Даже когато костта е заздравяла, ние продължаваме да накуцваме, често защото фасцията ограничава движението, оставайки в същото си натегнато състояние.
С всяко движение Боуен, фасцията се раздвижва и леко „обезспокоява“, но не се отделя насилствено. Когато слепването на фасцията се поосвободи и съединителната тъкан омекне и се отдръпне, фасцията намалява напрежението си. Тогава мускулно-скелетните структури увеличават обема си на движение и започват да използват своя пълен потенциал. В допълнение – нервите, кръвоносните съдове и лимфните възли, намиращи се в тази освободена тъкан, вече функционират по – добре.
Нискоинтензивните движения Боуен разтягат колагеновите фибри и променят формата на съединителните тъкани. По този начин се стимулират нонцицепторите във фасцията и съединителната тъкан да предадат, посредством централната нервна система, позитивни импулси до мозъчната кора, която разпознавайки тези сигнали, инициира оздравителен процес. Посредством еферентните нервни влакна се предава съобщение да се спре възпалението и да се отпуснат мускулните фибри и съединителните тъкани.

3.Как се прави?

Една процедура протича по следния начин. Пациентът ляга в удобна за него поза на обикновено или масажно легло, но може да се работи и в седнало положение.
Лечението се състои от нежни движения на палците или пръстите, които се извършват на голо или през дрехите. Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво.
След всяка група движения се прави задължителна пауза от две-три минути, когато клиентът се оставя сам, да си почива. Това време е необходимо на тялото, за да преработи получените послания, след което се включват възстановителните механизми.
Значими резултати могат да се проявят дори и след първия сеанс, тъй като процесът на самолечение продължава и в следващите няколко дни.
Терапевтичният сеанс се прави средно на седем дена. Обикновено два-три сеанса са необходими за острите състояния. Практикуващият насочва усилията си към конкретен проблем или може да третира тялото, като цяло.
За разлика от много други терапии, Боуен® не използва силова манипулация. Практикуващия не насилва тялото да направи „това, което му се каже“, а го оставя самó да направи това, от което има нужда за времето, което му е нужно.Освен това,важно е да се отбележи,че се прилага през леки памучни дрехи.

4.Може ли да ми помогне?

Боуен® се препоръчва за всички възрасти, от новороденото дете до възрастния човек, с остри или хронични проблеми. С огромен успех тя се прилага също и при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Тя повлиява тялото на всички нива: физическо, химическо, ментално и емоционално.Резултатите са впечатляващи и при бебета и при животни, така че плацебо ефект е невъзможен!
Остри, хронични, неврологични и психо-соматични заболявания се подобряват след Боуен® процедура.
Състояния, които се повлияват много добре от терапията са:
⦁ Мускулно-скелетни и ставни проблеми: замръзнало рамо, травми от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, ишиас, гръбначни изкривявания, всякакви спортни травми;
⦁ Проблеми с вътрешните органи (дробове, бъбреци, черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва …), стомашно-чревни разстройства;
⦁ Безплодие у жените, кисти на яйчниците, фиброми, разстройство на имунната система;
⦁ Емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора;
⦁ Дихателни проблеми – бронхиални и астматични симптоми; Стрес и синдром на хроничната умора, Алергии и сенна хрема; Емоционален и хормонален дисбаланс, Мозъчен и сърдечен удар;
⦁ Авто-имунни заболявания, алергии;
⦁ Мигрена и други видове главоболие;
⦁ Нощно напикаване;
⦁ Неврологични проблеми, инсулт, Паркинсон, шокови състояния
И още много други…
Терапията е съпътстваща, допълваща традиционната медицина, в смисъл че усилва нейния ефект, без да се намесва в предписанията ѝ.

5. има ли противопоказания?

НЕ.Т я може да се прилага за почти всеки проблем, свързан с тялото. Характерното обаче е, че лечебният процес се извършва от самото тяло. Терапевтът се явява катализатор, който трябва да активира тялото, така че то да задейства своите собствени възстановителни механизми. Методиката няма противопоказания, нито възрастови ограничения. Тя може да бъде прилагана върху бебета още в родилното отделение, както и върху възрастни хора.

6. Какво се случва с тялото ни по време на терапия и колко време отнема една процедура?
Самата терапия представлява серия от различни Боуен движения с лек натиск. Използваме мускула като струна, тъй като влизаме отстрани на мускула, огъваме го, изместваме го от неговата локализация, правим прехвърляне и така му даваме възможност да се върне обратно. По този начин създаваме определена вибрация. Всяка серия от Боуен движения е последвана от паузи, през които тялото би могло да реагира на зададената от нас команда за възстановяване. Сеансът може да трае от 30-40 минути до час.Паузите са задължителни без значение дали тялото да пациента реагира или не.Това е времето което е необходимо на тялото да обработи сигнала който сме подали.

7. Боли ли?
Безболезнена е. Но както знаем , всяко правило има изключения. Понякога може да се усети лек дискомфорт,но като цяло е нежна и приятна на усещане процедура.

8. А след колко сеанса може да се повлияе дадено заболяване?
Това е въпрос, който няма отговор. Всяко тяло реагира индивидуално на Боуен движенията. Като цяло за остри състояния са необходими от един до 2-3 сеанса. За по-сериозни хронични състояния и травми може да се наложи по-продължително лечение,въпреки че много пъти съм се изненадвала от бързи релутати при хронични заболявания.

9. Казвате, че Боуен може да се използва още в следродилния период. Каква е успеваемостта при бебешките колики?


Методиката е доста ефективна при бебешките колики. Обикновено са достатъчни един-два до 3 сеанса, за да се овладеят коликите. В много редки случаи се изисква повече или пък няма повлияване от сеансите. Процентът на неповлияли се бебета от терапията е под 15%.


10. А как може да се помогне на бременните жени, особено при болките в кръста, които идват с напредване на бременността?
Боуен може би е най-добрият подарък за една бременна жена, тъй като бременността често е съпроводена с оплаквания в опорно-двигателния апарат, както и вегетативни смущения като задух, топли вълни, изпотяване и др. Чрез определени движения тези смущения могат да се намалятили напълно да бъдат премахнати. Методиката е удачна за бременни жени, защото тя не е инвазивна, няма силови манипулации или по-силни натискания. Освен това тя може да помогне и за обръщане на детето, в случай че в осмия месец то все още не се е завъртяло.


11. В Австралия тази терапия е реинбурсирана от здравната каса и всеки може да се възползва от нея. В България тя само в частни клиники ли се прилага?  
Да, в Австралия, както и в някои държави от Западна Европа като Англия и Австрия, методиката е включена в регистъра с алтернативни медицински практики, урегулирана е законово, вследствие на което частните здравни фондове реинбурсират тези процедури. Това не касае само Боуен, а и други алтернативни методики. В България за съжаление такъв регистър все още няма.


12.Какви са най-честите препоръки при започване на курс от терапии ?
Едно от най-важните препоръки е да се пие достатъчно вода.Тъй като вече знаете,че Боуен действа на ниво фасция е важно да отбележим ,че за да бъде здрава тази структура на първо място тя трябва да бъде хидратирана.Движението е не по-маловажно,както качествената почивка и добрия сън.